Megállapodtak az Alstom-részesedésről

Megállapodtak az Alstom-részesedésről
A francia állam 20 százalékos Alstom-részesedést vásárol, így a GE-megállapodást követően is a legnagyobb részvényes maradhat.

Arnaud Montebourg gazdasági miniszter bejelentése alapján a tulajdonszerzés célja, hogy az állam, a legnagyobb részvényesként, az Alstom igazgatótanácsának tagja lehessen azt követően, hogy a francia nagyvállalat a General Electric amerikai óriással közös vállalatot hoz létre az energetikában.
Az Alstom igazgatótanácsa szombat este egyhangúlag jóváhagyta a GE ajánlatát, amelynek keretében 12,35 milliárd euróért, bizonyos feltételekkel, a francia nagyvállalat átadja az energetikai divízióját az amerikai óriásnak.
Az államnak két év áll rendelkezésére, hogy felvásárolja a részvények húsz százalékát a Bouygues-től, vagy közvetlenül piacról, s így a legfőbb részvényessé váljon. A Bouygues viszont már most átengedi az igazgatótanácsban a vétójogot az államnak. A tőkerészesedés átadása 20 hónapra szóló vételi opció formájában történik. A megállapodás feltételeit a francia kormány szabta, amely a másfél hónapja indított tárgyalássorozat végén az amerikai óriás javára döntött a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatával szemben.
A kormány által szabott feltételek szerint az energetikai ágazatban az Alstom és a GE 50-50 százalékos tulajdonrésszel közös vállalatot hoz létre a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában. A francia kormánynak a cég döntéshozatali folyamatában vétójoga lesz, s megtarthatja a nukleáris fejlesztések szellemi tulajdonát. Az Alstom látja el ugyanis a francia nukleáris erőműveket gázturbinákkal, ezért Párizs nem venné jó néven, ha az ország szuverenitását érintő szektor amerikai ellenőrzés alá kerülne.
(Forrás: MTI)


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!